Bygg din pool med produktguiden!  Steg 4 – Uppvärmning

Värm din pool bekvämt och ekonomiskt

En viktig fråga när du ska bygga pool är vilken värmekälla du ska välja för att värma upp poolvattnet till en behaglig badtemperatur. Vårt nordiska klimat bidrar tyvärr inte så mycket till uppvärmningen. Varför det är viktigt med uppvärmning? Jo, två saker:

  • Du förlänger badsäsongen och kan njuta av din pool oftare
  • Med rätt värmekälla behöver det inte heller bli så dyrt

Nedan listar vi tre olika pooluppvärmningsalternativ; elvärmare, värmeväxlare och poolvärmepump.

Elvärmare

En elvärmare ger full effekt dygnet runt och fungerar i princip som en varmvattenberedare. Vattnet från poolens cirkulation strömmar genom elvärmaren och värms upp av elvärmarens elpatron.

En elvärmare ger ingen energibesparing, men den är liten, kompakt och enkel att installera. Elvärmaren kan därför vara ett bra alternativ för en mindre pool eller om du har en begränsad startbudget.

Pahléns pålitliga och beprövade elvärmare finns i en rad olika effektstorlekar och material och är lämpliga för alla typer av pooler och poolstorlekar. De kan dessutom kombineras med t.ex. en värmepump för back-up- eller tilllskottsvärme tidig vår och höst.

Värmeväxlare

Vill du utnyttja kapaciteten från en redan befintlig värmekälla för att värma upp din pool kan du göra det med en värmeväxlare som för över värmen till poolvattnet.

Exempel:

  • För dig som har en väldimensionerad bergvärmepump i huset med ledig kapacitet på sommarhalvåret.
  • För dig som har tillgång till ved eller pellets och kan styra om pannan till att värma poolen under sommartid.
  • För dig som vill installera eller redan har solpaneler installerade.
  • För dig som har fjärrvärme

Pahléns erfarna återförsäljare och installatörer kan hjälpa dig att dimensionera en anläggning med befintliga värmekällor och värmeväxlare.

Pahlén högkvalitativa värmeväxlare är tillverkade i rostfritt syrafast stål, termoplast eller titan och finns i många olika effektstorlekar.

Värmepump

Den vanligaste värmekällan i Norden idag är värmepump, både för att värma huset och poolen. Största anledningen är sannolikt den låga driftskostnaden och energieffektiviteten som snabbt kompenserar för investeringen vid inköp.

Vid pooluppvärming i Norden är en värmepump nästan en självklarhet. Varför? Jo, för att poolen oftast ska värmas på sommarhalvåret, när luften är varm och kan bidra med värmeeffekt (till skillnad från huset som värms mest när det är som kallast ute).

Värmepump är det optimala valet för privata pooler där man vill ha en pålitlig drift, lång poolsäsong och en långsiktigt ekonomisk uppvärmning.

Pahlén Calidi-värmepumpar är utvecklade för en effektiv och driftekonomisk uppvärmning med speciellt utvalda komponenter idealiska för vårt nordiska klimat. Calidi finns i två olika modeller och flera olika effekter och lämpar sig till pooler med vattenvolym upp till 150 m3.

Elvärmare

3-18kW

Perfekt alternativ för små pooler och begränsad budget.

Värmeväxlare

Hi-Flow titanium

Pooluppvärmning som ansluts till befintlig el-, ved-, pellets- eller oljepanna, värmepump, fjärrvärme- eller solfångaranläggning.

Poolvärmepump Premium

Calidi VP

Högklassig poolvärmepump med full inverter, utan extra finesser.

Poolvärmepump Premium PRO

Calidi XP

Premiumvalet med överlägset kostnadseffektiv drift och inbyggd Wi-Fi-modul.