Laddar
”Jag har alltid haft en förmåga att se möjligheterna före hindren, att se lösningar framför problemen. Där alla andra såg en skog såg jag ett berg med platåer, vitkalkade stödmurar, en 200 kvm altan, en hållkäften pool i mosaik, ett utekök, ett orangeri. Problemet var bara att jag först måste skaffa mig kunskapen och sen göra allt med mina bara händer.” Så lyder en del av texten under det första inlägget postat av @afrikapoolen på Instagram. Detta var den 16 november 2019, men drömmen om poolen kom till redan 2014, och bygget startade 2017. Till en början dokumenterade Tobias Fogelqvist poolbygget på sitt privata Instagramkonto där hans vänner och bekanta kunde hänga med i hans storslagna planer och följa resan till vad som skulle komma att bli en av Sveriges mest ovanliga pooler. Men så skulle det inte förbli. I november 2019 valde Tobias att starta ett nytt konto vid namn @afrikapoolen och idag 2,5 år senare har han nära nog 11 000 följare som glatt kommenterar och interagerar med inläggen. Inte så illa för någon som aldrig sett sig själv som en inspiratör och som struntar totalt i Instagrams algoritmer.Men, vi tar det från början. Det har varit en lång resa att bygga Afrikapoolen, och bakom detta bygge finns en historia som är värd att berätta från början till slut.
När Tobias köpte sitt hus i juni 2013, var det tillsammans med sin dåvarande fru. Äntligen, efter många års resor och militärtjänstgöring utomlands ägde han till slut ett eget hem. Något han kunde landa i, en plats där han kunde skaffa sig de rötter han saknat under uppväxten och de tidiga vuxenåren. Som 8-åring blev Tobias nämligen lämnad av sina föräldrar på en internatskola i djungeln i södra Tanzania. Där spenderade han sen 7 år, och vad man kan läsa i de inlägg på Instagram som berör denna tid i Tobias liv så var det inte någon lätt uppväxt han fick där i djungeln. Han var 15 år gammal när han äntligen fick komma hem till Sverige igen, och så fort han var myndig flyttade han hemifrån. Snart anslöt han sig till ett specialförband inom militären och spenderade ett par år med att åka på militära missioner i flera olika länder. När han fått nog av missionslivet gav sig Tobias ut och reste, med resultatet av att han besökt nära nog 100 olika länder. Ett häftigt äventyr kan tyckas, men för Tobias fanns alltid en längtan om ett hem där han kunde stänga dörren om sig och bara vara sig själv. Men drömmen om det egna hemmet såg snart ut att få ett abrupt slut. I september 2014, bara dryga året efter att de köpt huset bestämde sig Tobias fru för att ta ut skilsmässa, och kvar stod han med ett hus han inte hade råd att behålla på egen hand. Här hade Tobias två val, han kunde göra som de allra flesta hade gjort i samma situation, sälja huset med en stor sorg, och flytta till ett mindre, billigare boende, eller så kunde han kämpa för att få behålla det han längtat efter under så många år.Tobias valde det sistnämnda, han skaffade sig två jobb till utöver arbetet som polis och kämpade på.För att kunna få in så mycket pengar som möjligt tog Tobias tjänstledigt från polisen och fortsatte jobba där 25%, sen jobbade han 100% på en byggfirma under vardagarna och 50% som lastare på Arlanda under helgerna. Det behövs alltså inger geni för att förstå att Tobias hade det tufft under denna period, men det visade sig att allt slit snart skulle löna sig. Den 23 december 2014 kom drömbeskedet från banken; han skulle kunna behålla huset.






Text: Sara SvärdBilder: Tobias Fogelqvist, Nicklas GustafssonBorde vi skriva ett reportage om din pool? Maila oss på some@pahlen.se så hör vi av oss."


"äntligen har jag ett hem"
Tobias berättar: ”Den dagen jag fick beskedet satt jag under de två tallarna som är kvar där uppe på berget idag. Då var det bara skog runt omkring, och så satt jag där och tände en eld och drack whiskey och tittade ut och tänkte ’shit äntligen har jag ett hem och det är mitt och jag har till och med träd här.’Så vände jag mig om och tittade in i skogen och så sa jag ’där ska jag bygga en pool, i form av Afrikas karta.’ Sen vaknade jag dagen efter och tänkte ’fan det kanske var korkat, men har jag sagt det så får det bli så.” Är det den bästa julklappen du någonsin fått? Beskedet att du kunde behålla huset?”Ja, den julen firade jag ensam, men det var min bästa jul någonsin och jag tror aldrig att det kommer kunna överträffas.” Tobias insåg dock att han just då inte hade resurserna för att bygga en pool, och med tre jobb fanns det heller ingen tid över att bygga på. Tobias valde då att först lära sig hur man bygger ett attefallshus, och sen byggde han ett på ena sidan av tomten. När huset var färdigbyggt hyrde han ut det och fick på så sätt en passiv inkomst. Tack vare denna inkomstkälla kunde Tobias sen säga upp sig från sina två extrajobb, gå tillbaka till polisen på heltid, och börja planera för sitt poolbygge.Eftersom Tobias ville göra så pass stora förändringar på berget med dess skog så ansökte han om ett marklov, och det tog ca 8 månader att få tillståndet från kommunen. Det hade nu hunnit bli november 2017, knappt tre år sen idén om poolen föddes och projektet kunde äntligen starta på riktigt. Hur kändes det att äntligen få dra igång bygget nästan tre år efter att idén om poolen blev till?”Det kändes bra, spännande och lite pirrigt. Jag hade bara 100 000 kr men tänkte att det löser sig, kanske tar det 10 år men klar ska den bli.” Men omgivningen var inte övertygad om Tobias spektakulära planer. ”ALLA jag kände avrådde mig till det, men jag gick min egen väg”, skriver han i ett av inläggen på Instagram.
Följer man @afrikapoolen på Instagram kan man räkna med att få se så mycket mer än ett poolbygge. Tobias bjuder på mycket humor, men även en del allvar.
Men hur gör man egentligen, när man inte har någon som helst kunskap av att bygga pooler men ändå bestämmer sig för att bygga en pool helt på egen hand, en pool som dessutom har en väldigt annorlunda form? Tobias började fundera. Han skrev ut Afrikas karta, tog fram en linjal och en miniräknare och började räkna för att få till de rätta måtten. När han var färdig tittade han ut genom fönstret upp på sitt berg och förstod att det skulle krävas ”en hyggligt stor arbetsinsats att röja ett berg på 1000 m²” som han själv skriver i ett av sina inlägg.Det var alltså bara att börja jobba. Och Googla. Följer man @afrikapoolen på Instagram så förstår man ganska fort att Tobias lärt sig det allra mesta om poolbygge via just Google. Men det är ingen amatör som byggt denna fantastiska pool. Eller, det är ju den första poolen som Tobias byggt, men är det något han är noga med så är det att allt ska vara byggt på rätt sätt. Afrikapoolen är en pool byggd av en amatör, fast ändå inte. Det är ju din första pool som du har byggt, men det är inte amatörmässigt gjort, utan du har alltid byggt på ett professionellt sätt. Kan man beskriva det så tycker du?”Ja det är en väldigt bra beskrivning av det hela. Under tidens gång har jag fått väldigt mycket kommentarer och meddelanden från professionella hantverkare. Här skulle man kunna tro att i alla fall några skulle komma med kritik eller tillrättavisningar på hur jag kunde löst olika delar av bygget på ett annat sätt men av alla dessa meddelanden har det inte kommit in en enda elak eller dålig kommentar.” Tvärtom har Tobias fått beröm och uppskattning av proffsen.Hur känns det när du får en sådan kommentar från en vilt främmande människa som livnär sig som poolbyggare, murare, plattsättare etc?”Det känns enormt, lite overkligt faktiskt. Det är som att ens idoler, jag ser upp till hantverkare, ger en beröm. Och sen får jag ett kvitto på att jag gjort rätt.” Tobias satte alltså i gång med att fälla träden på berget. Själv kallar han det för en skog, och när jag ser bilderna på Instagram kan jag inte annat än att hålla med. När alla träd utom de två omtalade tallarna var fällda återstod att forsla bort 30 ton mossa och jord från berget utan några andra verktyg än spade och skottkärra. Efter det spolades berget rent, Tobias släpade upp runt 100 stora stenar samt byggde terrasserade rabatter som han fyllde med 200 säckar jord som han själv bar upp.När du precis börjat detta jättearbete – kände du då någon gång att du tagit dig vatten över huvudet?”Nej inte en enda gång. Men vid tre tillfällen önskade jag att jag vara klar. Vid stenspräckningen, murandet och när jag spacklade tätskiktet.”
Sommaren 2018, Tobias har jobbat på berget sedan hösten föregående år.

Står man vid poolen idag är det svårt att tänka sig att berget en gång sett ut så här.
Efter flera månaders slit var berget äntligen rent från träd, mossa och jord. Stundtals kändes poolen väldigt avlägsen, men Tobias fortsatte att streta framåt. Nu var det dags att lägga grunden till de tre platåerna som numera ligger på ena sidan av berget, och till det behövdes jord. Massor med jord. Men turligt nog var det var inte bara Tobias som var i farten med ett bygge, han lade märke till att gatorna i hans område grävdes upp och att stora mängdes jord kördes bort med lastbil. Tobias gick ner på gatan, pratade med en person som jobbade med att köra i väg jordmassorna och frågade vart de körde dem, vad det kostade med mera. När han hade fått sina svar gick han hem och började räkna. När han var färdig gick Tobias ner till byggboden och knackade på. Han berättade att han skulle kunna spara 150 000 kr åt företaget som utförde arbetet, och självklart blev de intresserade. Tobias visade då sina uträkningar samt sitt marklov och ansvarig på plats nappade. Villkoren från Tobias för att affären skulle gå i lås: en kaffe nu på en gång och lån av en av grävmaskinerna i två dagar. Så var dealen klar och i stället för att forsla i väg jordmassorna ca 20 km till Jordbro körde entreprenören upp 70 dumprar jord på Tobias berg några hundra meter bort istället. En väldigt fördelaktig win-win situation för båda parter helt enkelt. Är du en sådan oblyg typ av dig, att det kändes helt naturligt att springa ner till de här människorna och börja förhandla om att de skulle köra jorden hem till dig i stället för den plan och det avtal de måste haft? Eller tog det emot på något sätt?”Jag är ganska oblyg om jag har ett mål. Men jag frågar sällan om en tjänst om jag inte kan ge något tillbaka, det har jag svårt för.” Sen kom Afrikapoolens första vinter och bygget stannade upp. När våren gjorde sin entré byggde Tobias en stödmur för de 3 platåerna parallellt som han jobbade med att röja undan för själva poolgrunden. På Instagram kan man läsa följande ”Maj 2018. Jag googlade på nätterna, jobbade 3-skift och byggde pool all övrig tid” Sov du någonsin?”Ja jag sov 6-7 timmar per natt, det hade jag som regel. 8h poolbygge, 8h jobb, 1h vila när jag kom hem, 7h sömn. Jag var noga med sömnen, för jag visste att jag skulle må dåligt om jag slarvade.”"Jag googlade på nätterna, jobbade 3-skift och byggde pool all övrig tid"
När röjarbetet var färdigt kom nästa stora fråga. Hur skulle Tobias få bort de delar av berget som måste bort för att han skulle kunna gjuta poolens grund?”Jag förstod att jag var tvungen att borra många hål, men inte med vad eller hur”, kan man läsa i ett av hans inlägg.Till slut bestämde sig Tobias för att handspräcka berget med hjälp av en tryckluftsborr och darda, en maskin som spräcker loss berget bit för bit.Innan han kunde börja spräcka berget så behövde Tobias alltså borra. Och inte bara några få hål heller. ”Jag hyrde en tryckluftsgenerator som jag ställde på uppfarten, drog en 100 m lång luftslang upp till berget och kopplade ihop den med en tryckluftsborr. Borren hade en diamantkrona på 50 mm som fästes på ett 150 cm långt borrstål. Sedan borrade jag ca 300 hål på mellan 70-150 cm djupa.Varje dag var det över 30 grader varmt och efter några hundra hål hade jag dragit på mig en lättare hjärnskakning och domningar i armarna, jag körde 14-16 timmars pass och det här momentet var ett prov på fysisk uthållighet och tjockt pannben.”
Borrningen är igång
Här handlade det inte bara om ett tjockt pannben, det känns också som att du äventyrade din hälsa. Tänker du någonsin tillbaka på det och undrar vad du höll på med?”På den här tiden var projektet väldigt kopplat till hela min personlighet. Då levde jag enligt ett av franska främlingslegionens budord: målet i helhet ska genomföras till varje pris oavsett kostnad. Samtidigt hade jag en väldigt dålig självkänsla, jag tyckte aldrig att jag dög till något. Jag kunde aldrig vara nöjd med mina prestationer även om jag gjort ganska heroiska saker i mitt liv. Jag har aldrig kunnat landa i det, eller se det. Så att bygga poolen började egentligen som något jag tyckte var häftigt. Hade jag inte gjort en egen inre förändring under byggets gång så hade jag inte njutit så mycket av det här, och jag hade förmodligen hittat på ett ännu värre projekt efter att poolen var färdig. Men just vid det här tillfället var jag uppe i det här med att det spelar ingen roll, det ska bara bli gjort. Det ligger 40 ton massor uppe på berget som ska ner, jag får helt enkelt bara jobba lite hårdare. Just då var inte pannbenet särskilt sunt, även om det var bra att ha det eftersom jag fick saker gjorda, men det var byggt på lite fel grunder. Idag hade jag lagt upp det på ett annat sätt, lagt upp pass för borrning, ringt upp lite kompisar, kanske haft något projekt parallellt som jag hade kunnat köra varannan dag eller så.”Efter nära nog 3 veckors slit med borrning, spräckning och efter att ha lyckats få upp en 3 ton tung grävmaskin på berget som han drog och föste bort stenblocken med var det äntligen dags för Tobias att börja förbereda arbetet inför poolens betongplatta på 50 m2. Totalt 100 ton singel, grus och makadam skulle upp på berget.För att få upp allt hyrdes en dumper och arbetet gick långt mycket smidigare än originalplanen som hade varit att fortsätta med skottkärran. Men trots dumpern krävdes ändå 130 vändor upp och ner för berget för att få upp 700 kg singel, och då var det grus och makadam kvar. Vissa dagar måste ha varit väldigt enformiga, som när du körde skottkärran eller dumpern upp och ner för berget dag ut och dag in. Kändes det så, hur höll du uppe ångan i så fall?”Jag hade ett mål och behövde inte tänka på varför jag gjorde det. Mitt varför var så stort att jag aldrig behövde leta efter det. Sen var det inte alltid så kul, men själva projektet i sig har jag älskat. I de här mest extrema bitarna av projektet när stora massor skulle upp eller när jag bar upp virke för 250 kvm altan på axeln så bröt jag ner det i mindre delar och tänkte 'det här är inte poolprojektet, det här är en fysvecka.' Jag kunde vara jublande glad efter en arbetsvecka när jag nått ett mål med att få upp x antal ton massa, trots att det var tio gånger så mycket kvar att få upp. Men det struntade jag, för jag hade nått det mål jag hade satt upp. Så det gäller att lura sig själv, eller att belöna sig själv med att bli glad över de mål man klarat av.”"själva projektet i sig har jag älskat"
Juli 2018. Klockan 9 en fredagsmorgon, efter en vecka med kvällspass på jobbet som polis i yttre tjänst, var det dags att gjuta plattan för poolen. 7 kubik betong var beställd och 6 vänner var på plats för att hjälpa till. Det var redan 30 grader varmt ute (ni kanske minns att detta var sommaren då vi hade värmebölja i princip från maj till augusti), och efter ett missförstånd gick betongvibratorn sönder.Det var bråttom att fixa en ny, och på Instagram kan man läsa att en av vännerna fick kasta sig in i bilen och fixa en ny så fort det bara gick.Men till slut var plattan äntligen färdig, 20 cm isolering, 20 cm betong och extra mycket armering för att klara av trycket på de 50 ton som poolens vatten så småningom skulle komma att ge. Du skriver att du efter 4 timmar och ett antal psykbryt var helt färdig och till och med kollapsade en stund. Var det något mer som gick fel under tiden gjutningen gjordes, eller var det stressen av att få det rätt?”Det var en kombination av 6 dagar med 20 timmar jobb per dygn och då slarv med sömnen, och stressen av att det tog ett helt år att bli färdig med markarbetet inför gjutningen av plattan.” Den här perioden jobbade Tobias alltså 11 timmar med poolen om dagarna och 9 timmar på jobbet nattetid vilket var enormt utmanande. När det var dags att gjuta var han var helt enkelt rädd över att ha gjort något fel i grundarbetet nu när det äntligen var dags få plattan på plats. Men det gick bra, och efter att ha kopplat på vattenspridaren för att betongen skulle brinna i en bra takt släppte Tobias alla tankar på poolen och åkte och badade. Det blev en välbehövlig paus efter morgonens och förmiddagens stress, men när Tobias kom tillbaka hem trodde han knappt sina ögon. Vattenspridaren var avstängd. Det visade sig att hans hyresgäst i attefallshuset hade kopplat ur slangen till vattenspridaren för att kunna vattna sina blommor, helt ovetandes om att vattenspridaren stod på uppe på berget.Tankarna for genom Tobias huvud medan han skyndade upp till poolplattan. Hade den spruckit nu? Skulle han behöva börja om från början efter allt slit?När han kom upp till plattan kunde Tobias med lättnad konstatera att plattan hade klarat sig, dagens hårda arbete hade inte varit förgäves.
Betongplattan är äntligen gjuten
När delmålet med att gjuta poolplattan var färdigt var det bara att fortsätta med nästa steg. I augusti 2018 var så poolens stomme murad, putsad och försedd med 13 betongpelare på utsidan för att hålla för trycket av vattnet. Efter det fick poolen ett tak och täcktes inför hösten och vintern och Tobias började i stället jobba på bygget av vad han själv kallar för ”en värdig entré”. Missa inte del 2 av reportaget om Afrikapoolen som finns att läsa här: Afrikapoolen del 2Då kan du bland annat läsa om hur Tobias byggde entrén upp till poolen, hur det kom sig att han, som aldrig sett sig själv som en inspiratör startade Instagramkontot @afrikapoolen, varför han valde mosaik till poolen och hur poolbygget kom att förändra hans liv.

