I del 1 av vårt reportage om Afrikapoolen berättade vi om hur Tobias Fogelqvist i december 2014 bestämde sig för att bygga en pool i formen av Afrika uppe på sitt berg. Knappt 5 år senare var poolens stomme äntligen murad och alla sidor putsade. Inför hösten 2018 byggde Tobias ett tak över poolen och tog en paus från just det bygget. Nu fortsätter vi äntligen berättelsen om Afrikapoolen.

 

I september 2019 hade poolbygget stått stilla i lite drygt ett år, medan Tobias i stället slitit med trädgården och poolens entré. Han frilade resten av berget, gjöt en trappa, rullade upp stora stenar till en rabatt och bar upp över 1000 lecablock (vilket motsvarar 18 ton!) som han byggde en mur på 74 meter av.

På Instagram skriver Tobias under den här tiden: ”8 veckor tog det att förlänga muren, gjuta trappan, bygga poolhuset (teknikrummet, reds. anm), putsa och måla. Det kanske låter vansinnigt att lägga den tiden på det som är utanför själva poolen men det här är mer än en pool.”

Arbetet med entrén upp på berget går framåt under vår och sommar 2019.  Trappan gjuts, muren förlängs, och Tobias bygger ett teknikrum.

Men nu var det alltså åter dags att fortsätta med Afrikapoolen, och det första steget var att gjuta en 10 cm hög ring av betong runt poolen för att förstärka den ytterligare, självklart innehållande dubbla armeringsjärn.
Eftersom poolen har formen av Afrikas konturer har den många vinklar och gjutandet blev därför en aning komplicerat. Det gick inte att gjuta mer än 3 meter åt gången och det krävdes 8 skruvtvingar för varje 3 meter. Ringen blev totalt 36 meter lång, och det gick åt hela 1 km armeringsjärn.

 

Efter 10 dagars gjutning var ringen klar och det var dags att sätta alla poolens tekniska detaljer – inlopp, bräddavlopp, samt lampor – på plats. Det gick åt många timmars research innan Tobias var nöjd och redo att sätta i gång; som vi redan konstaterat är han noga med att allt han bygger ska hålla högsta klass. Inget lämnas åt slumpen och inget slarv tolereras. En pool i högsta klass kräver så klart inte bara en petig och noggrann byggare, det krävs även kvalitetsverktyg under själva bygget, och så självklart kvalitetsprodukter i själva poolen. När jag pratade med Tobias i telefon för första gången berättade han att valet av Pahléns produkter var självklart. ”För mig är ni poolernas Rolls-Royce”. Valet föll alltså på Pahléns rostfria sortiment med 2 RGB lampor, 1 bräddavlopp Wide samt 5 inlopp i marine-utförande. Sandfilter, pump och värmepump är självklart också från Pahlén.

 

Du skriver i ett inlägg att du har Google att tacka för nästan all kunskap du tagit del av inom när det gäller att bygga pool. Under dessa år måste Google ha blivit din bästa vän, var det någon gång du inte kunde hitta svaren du sökte genom att googla?
”Ja, det hände. Jag vill också förtydliga att jag bara googlat på företag som levererar ett material eller en produkt, jag har aldrig letat runt på forum efter tips, eftersom det finns så många åsikter som spretar åt olika håll där. Jag har bara tittat på den information som kommer direkt från själva företagen som säljer material eller produkter.”

 

Tobias har, som ni kanske märkt, inget emot lite fysiskt ansträngande arbete, utan där har han alltid känt sig hemma. ”Däremot har jag vid tre tillfällen önskat att jag vore färdig. Det var de gånger det var väldigt tekniskt svårt, inte när det var fysiskt tungt”, säger Tobias under vår intervju.

 

På Instagram kan man läsa dessa ord från en lättad Tobias: ” Oktober 2019. Så gjorde jag den sista avancerade gjutningen. Efter kontroll av inlopp och bräddavlopp slipade jag ner kanterna och kände en stor lättnad och glädje över att ha klart av detta moment som jag tänkt på under ett par år.”

 

Så hade det blivit november 2019 (först nu startade Tobias kontot @afrikapoolen) och alla sidor och kanter var nedslipade och hela insidan av poolen var putsad. Vid det här laget hade Tobias byggt på Afrikapoolen i 2 år och ännu var det mycket kvar att göra. I och med vintern gick bygget i dvala och Tobias kände sig redo för lite vila.

När betongringen var gjuten och alla rostfria detaljer satt på plats hade det blivit dags för Tobias att ta en välförtjänt semester från poolbygget under vintern.

När du började planeringen av Afrikapoolen, hade du då någon tidsplan eller uppskattning om hur lång tid det skulle ta att bygga poolen?
”Ja, tre år. Men som vanligt så sprack det. Men det bestämde jag sen 2019 när jag startade Instagramkontot – det får ta den tid det tar. Och det tror jag är väldigt viktigt när man bygger något som är så pass avancerat, och dessutom om man gör det själv. Då får det faktiskt ta tid, för man blir straffad av det i längden, om man inte tar sig tiden utan tar genvägar.”

 

Så i april 2020, i skrivande stund för nästan 2,5 år sen, var det dags att dra i gång poolbygget efter Afrikapoolens tredje vinter.

 

Hur mycket tänkte du på poolen och nästa steg när du stängde bygget för vintrarna, kunde du släppa poolbygget och fokusera på annat?
”Då har jag släppt det helt. Det var som att jag tog semester. Sen det senaste året har jag utbildat mig till hundförare så då har jag lagt mycket tid på det. Det har varit ganska skönt att ta en paus på vintern. När det gäller att ha ett framgångsrikt Instagramkonto krävs det ju att man har koll på alla algoritmer, men det skiter jag i. Jag stänger i princip ner kontot på vintern och sen brakar det loss på våren igen. Algoritmerna biter inte på @afrikapoolen”, säger Tobias och skrattar.

Samtidigt som poolbygget drog i gång igen i april 2020 började Tobias att posta inlägg i realtid på Instagram. Fram till dess hade posterna handlat om det förflutna.

Hos @afrikapoolen finns många byggrelaterade bilder och filmer, vilket också är meningen, men då och då dyker det upp annat i flödet. Som till exempel historien om när en 23-årig Tobias tillsammans med en kollega inom militären räddade en ung kvinnas liv; häri ligger nog receptet bakom @afrikapoolens succé. Att Tobias delar med sig av alla delar av livet, och inte bara poolbyggandet.

Du började dokumentera vid byggstart i november 2017 men väntade med att lägga upp poster på kontot @afrikapoolen till november 2019. Varför då?
”I början hade jag mitt privata konto som jag delande en del på, men då trodde nog folk inte på mig, inte ens mina närmaste vänner. Jag delade en del men inte så mycket. Men efter två år när folk såg att jag inte tänkte ge upp så började det pyra så smått, folk blev lite fascinerade. Sen 2019, när bygget var inne på tredje året vände det och de som följde mig började nog tänka ’shit, han kanske klarar det här’ och då började jag dela mer och mer, med lite tankar och så vidare. Det blev lite som en dagbok. Det var inget stort konto och jag var egentligen inte intresserad av att göra ett officiellt konto. Själva projektet hade också förvandlats till lite av en börda. Men då gjorde jag en stor förändring och gick till en psykolog, vilket är det bästa jag gjort. Efter det blev jag mer trygg i mig själv, och började också älska mig själv, vilket gjorde att jag inte behövde söka kärlek hos någon annan. När jag hade gjort den radikala förändringen så kunde jag släppa det här med att målet i helhet ska genomföras till varje pris oavsett kostnad, och när jag fick en bättre balans i mitt liv så spillde det över i det jag delade. Jag blev mycket gladare och började strunta i om folk tyckte om mig eller inte. Det jag gjorde gjorde jag för mig och inte för någon annans skull, och inte för att visa upp något. Då var det en tjej som skickade ett meddelande som löd ungefär ’jag har haft en ganska jobbig period, och jag använder dina storys för att bli glad, du är en väldigt stor inspiration för mig.’”

 

Tobias hade själv aldrig sett sig som en inspiratör, att han skulle kunna hjälpa någon bara genom att han var sig själv. Med tydligen – utan att själv ha vetat om det – hade han gjort just det.

Tobias kände att han kanske skulle kunna inspirera någon mer om han hade ett officiellt Instagram-konto, så han startade kontot @afrikapoolen och lade upp inlägg från de senaste årens bygge. Till slut, i april 2020 var han alltså i kapp och fortsatte helt enkelt att dokumentera bygget. Följarskaran låg då på ca 500 personer, och har idag växt till nära nog 11 000 följare, som dessutom engagerar sig aktivt med kommentarer under varje inlägg.

 

Tobias är tydlig med att han inte startade kontot för att tjäna pengar på det, eller få produkter i form av sponsring. För honom handlar det om att inspirera andra. Inte bara i hur man bygger en pool, eller bygger något över huvud taget, utan det kan handla om sätt att hantera motgångar på, eller hur man kan se på en jobbig situation från en annan synvinkel. Resultatet: folk skickar dagligen meddelanden till Tobias och berättar att han har inspirerat dem att ta tag i saker som blivit liggande länge. Det kan vara att bygga en trall eller något annat till sin trädgård, sätta upp en blomlåda på balkongen, eller vad som helst som inte alls är relaterat till att bygga saker. Det har även trillat in mer oväntade historier, som en person som varit på väg att avsluta sitt liv men som fann hopp och viljan att fortsätta leva i och med Tobias konto, och en annan person som tagit sig ur missbruksproblem tack vare inspirationen som finns att hämta i kontot @afrikapoolen.
Tobias själv tror att @afrikapoolen har växt så pass mycket just för att folk lätt kan relatera till honom och känna igen sig i det han gör.

 

När märkte du att det var fler än dina vänner som intresserade sig för Afrikapoolen, exploderade följarantalet eller smög det sig på?
”Det har ökat stadigt hela tiden. Sen har jag hela tiden lärt mig mer om Instagram och dess algoritmer, men det skiter jag i. Jag kan lägga upp ett inlägg klockan 2 på natten eftersom jag inte jagar likes eller kommentarer, men av någon anledning har jag ändå ett väldigt stort engagemang.”

 

Så i juni 2020, efter att ha brottats med ”fuktspärrarna från helvetet” kunde Tobias äntligen lyfta bort taket som han haft på poolen i två år, för att kunna jobba i alla väder. Detta var en riktig milstolpe i arbetet med poolen, och väl värt att fira.

 

Hur kändes det efter två års krypande under taket som du själv beskrivit det, att äntligen få ta av taket på poolen och kunna jobba upprätt?
”Det kändes som en ny arbetsplats. Det är en intressant fråga. Jag hade fortfarande 2 år kvar men jag jobbar mycket med det mentala och jag hade satt upp det som ett stort mål att få ta av taket.”

 

Nu var det dags att fylla poolen på prov för att se att det inte fanns några läckage. Efter 10 dagar när Tobias konstaterat att allt fungerade som det skulle var det bara att tömma poolen igen och fortsätta arbetet. Sommaren 2020 spenderade Tobias sen med att bygga altan och trappor, förlänga muren och slutligen sätta mosaiken i poolen.

Att Tobias har ett pannben som slår de flesta andra har vi väl alla förstått i det här läget. Vid denna tidpunkt hade Tobias röjt sitt berg, handspräckt berget genom att borra 300 hål,  kört upp över 100 ton singel, grus och makadam, gjutit poolens platta, murat upp poolen samt 75 meter mur till entrén, lagt 400 m² fuktspärr i flera lager, byggt trappor och altan och en hel del annat jobb.

Mosaik är ganska ovanligt i en privat pool i Sverige idag, varför valde du det och inte en liner (en tjock PVC-duk) som är det vanligaste i en hemmapool?
”Det är en bra fråga. Bygger jag en pool i formen av Afrika så kommer det vara en unik pool och då vill jag ha mosaik. När jag valde mosaik visste jag dock inte hur pass mycket som krävs för att mosaiken ska hålla i en pool i vårt land som har så pass stark kyla under lång tid på året. Jag åkte till Kakelspecialisten där jag träffade Stefan, som under den här resan blivit min vän, och berättade om min vision för projektet. Han påbörjade då en monolog på 20 minuter där han berättade om alla tänkbara risker med en mosaikpool och alla lösningar på dessa potentiella problem. Jag fick till slut avbryta och fråga ’går det här att genomföra?’ Han tittade på mig och sa tveksamt ’allt går ju…’ och det var det enda svaret jag ville ha. ’Bra, det går, nu kör vi!’”

Att skrapa bort epoxygrund mellan 144 000 mosaikbitar tog sin lilla tid, men Tobias höll humöret uppe som vanligt.

När det gäller mosaikens ljusblå färg kan man läsa följande i ett inlägg på Instagram: ”Valet av färgen på mosaiken kommer från ett minne 1988 då jag för första gången besökte Zanzibar och jag minns så tydligt hur den vita sanden förvandlade vattnet till en klarblå turkos färg som jag för alltid kommer att förknippa med Afrika. Därför var valet av färg en ickefråga för mig. Genom åren har jag besökt närmare 100 länder och 100-tals stränder men just minnet -88 från Zanzibar har satt sig lite extra – så därför blev det just den här färgen”

 

När mosaiken sen äntligen satt på plats i oktober 2020 var det dags att skrapa bort epoxygrunden mellan de 144 000 mosaikbitarna. Ännu ett moment som innebar att upprepa samma sak om och om igen, timme ut och timme in. Men Tobias har sina knep för att inte bli uttråkad. Förutom att han delar upp varje moment i flera delar brukar han också tänka mycket på det han håller på med. Och bara att få jobba med poolen har för det mesta hållit honom på bra humör. ”Jag är oftast ganska glad när jag jobbar, för jag lär mig hela tiden nya saker”, säger han.

I augusti 2020 var det egentligen planerat för premiärlopp, men bygget drog ut lite på tiden, precis som alla stora byggen tenderar att göra, och augusti kom och gick. Helt plötsligt hade sommaren förbytts i höst. Men att det drog ut på tiden var inget som bekymrade Tobias. Nu satt inlopp, belysning, bräddavlopp och mosaik på plats, och snart även poolsargen av 1 ton granit.

“Jag är oftast ganska glad när jag jobbar, för jag lär mig hela tiden nya saker”

Men i mitten av november var det äntligen dags. 6 år efter att idén om poolen föddes och efter 3 års ihärdigt arbete kunde Tobias ta sitt första dopp i Afrikapoolen. Lyckoruset som följde höll i sig ett bra tag, och tomhetskänslan som Tobias oroat sig för i och med poolbyggets avslut kom aldrig. I stället kände han en frihetskänsla, något som med all säkerhet är kopplat till den personliga förändring han tog sig för mitt under bygget. För några år sedan hade en färdig pool sett bra ut på bild, en mäktig prestation utförd av en framgångsrik person medan Tobias, personen bakom fasaden, med all säkerhet inte alls skulle varit nöjd, och redan börjat planera nästa stora projekt. Men nu kunde Tobias verkligen känns sig nöjd och stolt. Om omgivningen skulle tycka annorlunda (mot alla odds!) så skulle det inte spela någon roll. ”När jag tittar ner på poolen känner jag en sån stolthet, en stolthet som jag inte haft förmåga att känna tidigare” kan man till exempel läsa i ett av inläggen på Instagram.

“Även om jag varit själv uppe på berget så har jag pratat med någon, in i kameran”, säger Tobias under vår intervju, och berättar att han aldrig kände sig ensam under sitt bygge, trots att han gjorde det allra mesta på egen hand.

Kände du någon stress där när 2020 började närma sig sitt slut, eller hade du varit okej med att stänga poolen ofärdig inför vintern och avsluta bygget 2021?
”Jag var verkligen klar i november, det kom en vinter och jag visste att det inte skulle vara bra för kakel och fogar att ha poolen helt tom, så jag behövde ändå fylla den. Jag var tvungen, och då kunde jag lika gärna ta mitt premiärdopp.”

 

I mitten av november var det alltså dags för premiärdoppet, det måste ha varit rätt uppfriskande? Hur vanligt tror du att det är med ett premiärdopp i november?
”Det är nog inte så vanligt, men i mitt fall var det ett av de häftigaste ögonblicken i mitt liv, det var en speciell dag.”

 

Så gick @afrikapoolen i ide ännu en gång, och Tobias tog en välförtjänt semester både från byggandet men också från Instagramkontot. Till följarskarans stora glädje drog Tobias sen i gång igen i april 2021 med en upphöjd träsarg runt poolen, glasräcken, och sen något helt orelaterat till poolbygget – resan från att jobba som polis i yttre tjänst till att bli hundförare i Stockholm K9.

 

Hur kändes det att öppna poolen våren 2021?
”Det kändes bra, men jag hade ganska mycket kvar att bygga så jag kunde inte njuta fullt ut än, även om jag badade ibland. Jag byggde poolsargen, staketet, glasräcket, lilla altanen med mera. Det fanns ganska mycket arbete kvar helt enkelt. Men nu i år kommer det bli annorlunda, nu är det ändå ganska färdigt.”

Och nu är vi här, sommaren 2022. Poolen är klar sen 1,5 år men än finns det planer kvar för omgivningarna. På att-göra-listan står bland annat en pooltäckning av något slag, ett utekök och att spabadet ska byggas in i berget mellan de två altanerna. Tobias ska även bygga en bar och ytterligare en trappa ner till huset, samt sätta upp mer belysning på tomten. Men vi är nog många som anar att listan säkert kommer fortsätta fyllas på.

 

När tror du att du kommer bli nöjd? Kommer du kunna säga ”nej, nu räcker det faktiskt” och bara njuta av tomten från den punkten, eller kommer du fortsätta med mindre projekt här och där för att hålla dig sysselsatt?
”Den dagen som byggandet tar mer energi än det ger kommer jag säga ’nej nu räcker det.’ Men det här har blivit lite som mitt intresse och sista tiden har jag faktiskt börjar njuta mer av det jag skapat.
Jag bildade även ett företag i vintras som heter just Afrikapoolen AB, lite kuriosa till detta var att bolagsverket inte godkände namnet då de ansåg att det kunde vara missvisande med att Afrika inte ligger i Sverige, men jag överklagade beslutet och förklarade bakgrunden och så vidare. Jag skrev ett väldigt långt personligt brev och fick sedan svaret ’självklart ska ditt företag heta Afrikapoolen AB.’  Tanken med att jag startade bolaget är just det som händer efter att byggandet tar slut, då skulle jag vilja föreläsa antingen om precis det du skriver om just nu, men också hur man kan styra sin inställning till stora utmaningar och inte fokusera på allt som är dåligt eller kan gå fel. Jag har en liten dröm eller kanske mer en tanke om att få hit företag till mitt berg och erbjuda teambuilding, föreläsningar om min resa i livet eller själva poolbygget eller hur man kan jobba med sin mentala inställning. Sen avslutar man kvällen med bad, kamintält och middag. Det är något jag skulle kunna tänka mig att göra när jag byggt klart på poolen.”

 

Och vi på Pahlén håller med om att dessa framtidsplaner låter riktigt spännande!

Här syns stora och lilla altanen och i bakgrunden de tre platåerna vi skrev om i del 1 av reportaget.
Bygget av träsargen är i full gång.
Här bär Tobias upp två granitblock på axeln, totalt blev det 1 ton att bära upp.
Tobias är noggrann i allt han bygger, och det syns även i detaljerna.

Så till sist: vi har gått igenom samtliga av @afrikapoolens inlägg på Instagram och tänkte här presentera lite siffror som dykt upp i inläggen. Under Tobias resa till en färdig pool så har han:

 • Fällt 40 träd
 • Grävt upp och kört i väg 30 ton mossa och jord med bara en spade och en skottkärra
 • Burit upp 100 stora stenar
 • Burit upp 400 säckar med jord
 • Kört upp 2000 ton jord med en grävmaskin
 • Byggt stödmurar av 600 lecablock, 2300 m armering och 130 säckar puts och bruk
 • Handspräckt berget genom att borra 300 hål
 • Kört upp över 100 ton singel, grus och makadam på berget
 • Jobbat långt över 1000 arbetstimmar per år, detta på sin fritid
 • Lagt 400 m² fuktspärr i flera lager
 • Jobbat i två år av poolbygget hukad under ett tak
 • Murat 75 meter mur
 • Skrapat bort epoxygrund mellan 144 000 mosaikbitar
 • Burit upp 20 ton virke över axeln (här gällde det att alternera mellan höger och vänster!)

Har du själv stolpat upp allt så här för en sammanfattning någon gång? Hur känns det att höra allt samlat, känns det helt rimligt eller känns det lite galet?
”Det är en riktig galning du beskriver”, säger Tobias och skrattar. ”Men återigen är det kopplat till att mitt varför är så starkt. När du läser upp det här så tänker jag ’shit’ men jag känner att jag gjorde det av rätt anledning, jag har aldrig ångrat att jag började. Däremot har jag som sagt vid tre tillfällen önskat att jag vore färdig. Det var de gånger det var väldigt tekniskt svårt, inte när det var fysiskt tungt.”

 

Här tar så reportaget om Afrikapoolen slut. Vi på Pahlén vill ge Tobias ett stort tack för att du delat med dig av din historia och dina bilder från arbetets gång. Vi hoppas att detta reportage ska inspirera till många kommande poolbyggen. Till sist vill vi bjuda på lite bilder från vårt senaste besök uppe på berget:

Text: Sara Svärd
Bilder: Tobias Fogelqvist, Nicklas Gustafsson, Conny Sturesson

 

Borde vi skriva ett reportage om din pool? Maila oss på [email protected] så hör vi av oss.