Vissa pooler behöver inte mer än byte av liner och lampor för att nå nya höjder, medan andra pooler kan behöva en mer omfattande renovering. Många gånger, till exempel när en pool ingår i ett husköp, är det lockande att riva en gammal pool och bygga en ny, men oftast är det faktiskt onödigt. Att renovera en befintlig pool är dessutom både billigare och mer miljövänligt än att riva och bygga nytt. I denna artikel samlar vi våra tips för att renovera din pool så att den ännu en gång kan bli både din och trädgårdens stolthet. 10 sätt att få en ny pool – utan att behöva bygga en ny pool helt enkelt.

 

1. Byte av liner fräschar upp

Ett snabbt och enkelt sätt att renovera en pool som annars är i gott skick är att byta poolens liner. Med en ny liner får poolen snabbt ett nytt utseende och vips ger poolen ett helt nytt lyxigt intryck.
Generellt sätt brukar man säga att en liner bör bytas ut vart 10:e år. Efter 10 år med poolen kanske du även ändrat smak, gjort om i trädgården eller målat om huset. Med en ny liner kan poolen på nytt smälta in fint i trädgården. Vid linerbyte är det även smart att passa på att byta ut bottenmattan.

Liner med keramikmönster är populärt i Sverige, men det finns även andra mönster samt enfärgade liners

2.  Nya tillbehör gör all skillnad

Har du plastdetaljer som slitits ut och blivit matta av poolvattnets klor? Att byta till rostfria detaljer är enligt oss ett måste för att få poolen att se ut som ny. Pahléns rostfria sortiment behåller sin glans år efter år utan att mattas av, och ger ett högklassigt intryck.

Bräddavlopp Classic Wide
Inlopp Classic och Marine
Bräddavlopp Classic och Marine

3. Se över poolens belysning

Har din pool halogenlampor idag? Byt till LED! Halogenlampor ligger ofta på runt 300 W, medan LED-lampor för pool ligger runt 35 W. Det säger sig självt att här finns det pengar att spara när det gäller energieffektivitet. LED-lamporna kan du med gott samvete låta lysa på kvällen även om ingen badar, för extra stämning i trädgården.
Har du belysning med vitt ljus idag? Passa på att byta ut till Pahléns RGB-lampor så att du kan välja mellan 9 olika färger när du badar. Svårt att välja? Lamporna har även 2 olika program som skiftar färg.

4. Spara pengar med en ny värmepump

Sjunger din poolvärmepump på sista versen eller vill du spara energi och samtidigt få en tystare värmepump än din nuvarande? Oavsett vilken värmepump du väljer ur Pahléns Calidi-serie får du en inverterstyrd poolvärmepump som anpassar sin kapacitet efter poolens behov, en teknik som är överlägsen en värmepump med ON/OFF funktion. Pahléns poolvärmepumpar är speciellt framtagna för vårt nordiska klimat och har ett ytterhölje av tålig ABS-plast som eliminerar vibrationer och håller ljudnivån nere. Du ställer enkelt in önskad pooltemperatur, läser av aktuell driftstatus och temperatur i kontrollpanelen eller styr din Calidi värmepump trådlöst via en app i din telefon.

Calidis ZP-serie är de tystaste av Pahléns poolvärmepumpar – det har till och med hänt att poolägare har trott att pumpen slutat fungera eftersom de inte hört den arbeta.

5. Uppdatera poolens reningssystem

Även här finns det pengar att spara i längden, och med rätt produkter kan du även spara tid. Tid som du kan använda till att bada i din nyrenoverade pool till exempel.

 

Testar du poolvattnet manuellt för att sen tillföra kemikalier? Med smart mät- och doseringsutrustning slipper du testa själv. Systemet mäter vattnet kontinuerligt och tillför de kemikalier som behövs, när de behövs, varken mer eller mindre. Detta resulterar i en minskad kemikalieförbrukning som i sin tur sparar pengar.

 

Ett annat sätt att spara pengar på är att byta ut sanden i sandfiltret till AFM filtermedia. Denna blandning av krossat återvunnet glas är antibakteriell vilket gör att filtret inte behöver backspolas lika ofta som när det innehåller sand. Här kan du alltså spara in på både vatten- och klorförburkning. AFM behöver dessutom inte bytas på ca 20 år, jämfört med filtersand som bör bytas efter 2-5 år.
På 20 år behöver poolfiltret alltså ny sand mellan 4-10 gånger, men med AFM i filtret slipper du tänka på den saken och sparar en hel del pengar i längden.

 

Vill du sitta i en solstol och se på när någon annan städar poolen? Satsa på en självstyrande pooldammsugare; Pahléns Midi-VAC20 städar botten, väggar och vattenlinje. Allt du behöver göra är att tömma filterkorgen när poolen är färdigstädad.

AFM filtermedia
MiniMaster smart mät- och dosering
ASIN AQUA Net smart mät- och dosering

6. Ge poolen ett nytt hjärta

En bra poolpump är viktigt både för poolens cirkulation och rening. Därför kan det vara bra att se över hur pumpen mår. Om du bestämmer dig för att byta ut pumpen rekommenderar vi att du byter till en varvtalsstyrd pump för mindre oljud och bättre energieffektivitet. En varvtalsstyrd poolpump kan faktiskt spara dig ca 2000 kW/år*.

Pahléns EcoViISE har tre justerbara varvtalslägen samt en timer som gör att du kan ställa in vilka tider på dygnet du vill att pumpen ska jobba fullt ut och när den ska använda sig av ett lägre varvtal. Har du ett rörligt elavtal med timpris? Då kan du ställa in EcoVISE på att den ska ligga på högre varvtal när elen är som billigast och på lägre varvtal under den tid på dygnet när elen är som dyrast. Eller så låter du ljudet styra, låt pumpen jobba tyst i lägre varvtal medan du badar och öka sen varvtalet när du badat klart.
Oavsett anledning till att du väljer en EcoVise kommer du att märka skillnad.

Varvtalsstyrd poolpump EcoVISE

7. Lyxa till poolen

Har du stege idag men drömmer om en gavel- eller hörntrappa? Eller känner du för att installera en Jet Swim så att du kan förvandla poolen till en olympisk bassäng närhelst du vill? Poolen måste inte se ut som den alltid har gjort, utan även poolens stomme går att ändra på vid en renovering. Det kommer att kräva lite mer jobb än vid byte av liner eller lampor, men det kommer att vara värt det.

Jet Swim Athlete omgiven av Jet Massage

8. Rama in poolen

Har du ett trädäck runt poolen idag? Att lägga till en stensarg skapar en underhållsfri yta närmast poolen, som dessutom andas lyx. Den släta stenen är även behaglig att sitta på, särskilt när den värmts upp av solen.

Pahléns pooltak Balneis

9. Ge poolen det poolskydd den förtjänar

Ett barnsäkert skydd över eller runt poolen är ett måste enligt boverkets regler, men poolskyddet kan ge dig som poolägare så mycket mer än bara säkerhet. Med ett heltäckande poolskydd med en optimalt isolerande funktion kan du sänka poolens uppvärmningskostnader med upp till 60% jämfört med en pool utan täckning.

 

Ett lamellskydd går att montera utan att behöva göra någon åverkan på poolens stomme, och är ett av de mest isolerande poolskydden. Pahléns lamellskydd EcoTop är ett elektriskt poolskydd som är praktiskt, elegant och tar lite plats. Motorn finns i själva rullen som lamellerna rullas upp på, och tar därför ingen extra plats.

 

Letar du efter det allra mest effektiva poolskyddet rekommenderar vi Balneis pooltak som är elegant, robust och isolerar din pool till max. Taket har en låg design utan synliga skruvar varken på skenan eller på själva taket, och är tillverkat i 4 mm polykarbonat – vilket är tjockare än många andra pooltak på marknaden. Balneis har lås och stopp i metall och du väljer själv om skenan ska ligga på höger eller vänster sida.

Förutom sin förstklassiga isolerförmåga har Balneis också fördelen att du kan bada även vid dåligt väder om så önskas.

 

Självklart finns det även enklare varianter av pooltäckning, Du hittar samtliga av Pahléns varianter här.

10. Ta hjälp när du behöver det.

Många tycker om att driva sina projekt på egen hand, medan det för andra inte finns på kartan. Oavsett vilken typ av person du är så behöver inte göra allt själv. Via vår återförsäljarkarta kan du söka upp de av Pahléns återförsäljare som renoverar pooler. De kan hjälpa dig både med bygget och beställning av Pahléns produkter, eller enbart det sistnämnda om du föredrar det.

 

*En Poolpump Pahlén WaterVISE HS37 har en snittenergiförbrukning på 750 W/timme. Räknar man att pumpen går dygnet runt i 180 dagar så blir detta en total förbrukning på 3240 kW per säsong. En Poolpump Pahlén EcoVISE HV75 har (beroende på inställning) en snittförbrukning på ca 250 W/timme. Räknar man att pumpen går dygnet runt i 180 dagar så blir detta en total förbrukning på 1080 kW per säsong.