Laddar
Pahlén levererar inte bara pooler och poolprodukter till poolbranschen, utan ibland händer det att vi levererar till lite mer otippade projekt. Ett av dessa projekt var att leverera 5,7 ton AFM filtermedia till Sjöfartsmuseet Akvariet under deras stora ombyggnation som stod färdig under slutet av 2022. Strax efter nyinvigningen åkte vi och hälsade på, och fick oss en rundvandring både i akvariet och bakom kulisserna, vilket så klart var det allra roligaste. Museets bakgrund1923 hölls Göteborgs stora jubileumsutställning där man visade upp djur från Västerhavet och Sveriges insjöar. Akvariet (som fick just namnet ”Akvariet”) där djuren visades upp blev en publiksuccé och när utställningen avslutats köpte Sjöfartsmuseet upp Akvariet. Under åren kom och gick många olika djur på Akvariet. Flera typer av fiskar så klart, men även ormar, sköldpaddor, apor, och så klart alligatorhonan Smilet, som köptes på postorder inför jubileumsutställningen 1923 och sen följde med i köpet av Akvariet. Åren gick och Akvariet förändrades med tiden. Utställningar kom och gick men populariteten bestod. Däremot började själva lokalerna till slut kännas trånga och slitna och planer på att bygga om Akvariet började spira. Den stora ombyggnationenIdag, 100 år efter jubileumsutställningen, är Sjöfartsmuseet Akvariet helt ombyggt, och till skillnad från då är det enbart vattenlevande djur som finns här.Den stora ombyggnationen startade våren 2019 och stod färdig i slutet av 2022. Akvariet har nu flyttat ut ur huvudbyggnaden och in i en toppmodern anläggning under mark, precis framför museet. Till en början planerade man för att göra en utbyggnad av museibyggnaden, men till slut valde man att bygga under marknivå för att kunna behålla museets stora park.
















Februari 2021, bygget pågår för fullt
Så nu ligger det alltså där, under jord, ett 1400 kvadratmeter stort akvarium med dramatiskt mycket större kapacitet än det gamla. Och det är där Pahlén kommer in med sitt bidrag. Stora volymer vatten med mycket organiskt material behöver så klart renas ordentligt. Här ska tusentals individer av hundratals olika arter leva och må bra, och då vill man så klart inte ha några föroreningar i vattnet. Inför igångsättningen av det nya Akvariet levererade Pahlén 5,7 ton AFM filtermedia till de stora (läs gigantiska) filter som finns på anläggningen.Efter leveransen var vi på Pahlén så klart nyfikna på hur det gick med filtreringen och framför allt på själva Akvariet, så vi bestämde oss för att åka ner och hälsa på. Väl på plats fick vi en ingående rundvandring av Jens Ulvås, Marinbiolog på Sjöfartsmuseet Akvariet. Temat på hela utställningen är ett hav utan gränser, och känslan när man går ner för trapporna till akvariedelen är lite som att komma ner under vattnet. Målet med hela akvariet är att öka havsmedvetenheten; här ger utställningen Vattenplaneten kunskap om klimatet och vår miljö, och här finns även labbet Ocean Lab där skolklasser och andra som vill lära sig mer om havet kan komma och samla på sig nya kunskaper.Under ombyggnationen byggde man 3 stora akvarier i betong, Tångskogen på 20 000 liter (vilket motsvarar storleken på det största akvariet innan ombyggnationen), Nordsjön på 50 000 liter, samt Korallhavet som är det största akvariet med sina 430 000 liter och som mäter ca 14x7 meter.Innan Akvariet byggdes om hade man ca 50 000 liter vatten totalt i samtliga akvarier, och idag har man alltså drygt 10 gånger så mycket vatten. Själva ytan för Akvariet är ungefär dubbelt så stor som innan, 1 400 m2 mot de tidigare 700 m2.Under vår vistelse på Sjöfartsmuseet Akvariet besökte vi först kallvattendelen med de redan nämnda akvarierna Nordsjön och Tångskogen som visar de fiskar och andra djur som lever i våra närmaste hav. Här fick vi lära oss att de nordiska akvarierna hålls ljusare på våren och sommaren och mörkare på hösten och vintern, allt för att efterlikna det vilda så mycket som möjligt.
Tångskogen sedd ovanifrån

Entrén till Sjöfartsmuseet Akvariet. Under gräsytan finns 500 000 liter vatten samlade i ett flertal akvarier.

En detalj från tångskogen sedd från utställningen

Nordsjön med sina 50 000 liter innehåller lika mycket vatten som hela akvariet hade sammanlagt innan ombyggnationen

Här ser vi Nordsjön uppifrån, med Tångskogens akvarium i bakgrunden
Efter en genomgång av de nordiska delarna gick vi vidare till Korallhavet där Jens berättade hur man byggt upp det. Inredningen består av olika rör och dräneringsbackar som ett slags skelett, och ovanpå det har man sen placerat 35 ton så kallad ”levande sten”, som för miljontals år sedan var levande koraller. Dessa ”stenar” erbjuder en utmärkt miljö för koraller att växa på, och det är också så de växer ute i det fria. En stor del av reningen i Korallhavet sker just med hjälp av den levande stenen som blir ett utmärkt hem för fördelaktiga bakterier som hjälper till att bryta ner för stora halter av näringsämnen.Efter att man fyllt akvariet med vatten flyttade man succesivt över koraller och fiskar från temporära akvarier till Korallhavet. Det är viktigt att det inte går för fort, utan man måste hålla koll på vattenvärdena. Två svartfenade revhajar introducerades sen i Korallhavet veckan efter midsommar. Vattnet från Korallhavet strömmar även genom de små akvarierna som finns utplacerade i utställningen, akvarier som gör att man som besökare kan komma riktigt nära spännande arter. Det går helt enkelt att få sig en närmare titt på de små organismer som annars är svåra att se i ett större akvarium. Här finns sjöhästar, bläckfiskar, kantnål (vår närmaste svenska släkting till sjöhästen), sjöstjärnor, sjöborrar, anemoner och flera andra arter. Man kan här gå från mangroveträsket till lagunen och vidare till korallrevet lite längre ut i havet för att till sist besöka det öppna havet som ju faktiskt är den typen av vatten som vi har allra mest av på jorden.
Korallhavet med sitt skelett av levande sten. Efter vårt besök har fler koraller och fiskar succesivt fått flytta in i detta akvarium som rymmer 430 000 liter vatten.

Sjöborre och kirurgfiskar i ett av de mindre akvarierna.

Några kantnålar och anemoner i ett annat av de mindre akvarierna
Pahlén gör entréBakom kulisserna hittar vi tre vattensystem. Två för de kalla akvarierna Nordsjön och Tångskogen där vattnet ligger på ca 11 grader, samt ett för de varmare akvarierna där vattnet ligger på 26 grader.I den kalla delen finns bland annat flera dimbara 500W LED lampor så att man kan simulera soluppgång och solnedgång, 3 proteinskummare, 2 värmeväxlare som kyler vattnet (till skillnad från hur vi gör i poolbranschen) ett par riktigt starka pumpar som klarar av att pumpar 300 liter per minut, och 3 stycken sandfilter som är hela 210 cm höga med en diameter på 80 cm. Som en jämförelse kan nämnas att det största filtret vi säljer på Pahlén är vårt Altus, som är 184,5 cm högt och har en diameter på 90 cm. Ett av filtren hör till Tångskogen och de andra två till Nordsjön. När vi kommer till filtren är det så klart extra kul för oss på Pahlén, eftersom det är vi som levererat det som finns inuti, nämligen ”det Fantastiska AFM:et” som Jens beskriver det. Närmare bestämt 760 kg per filter.I det gamla Akvariet användes traditionell filtersand, men i och med att fler och fler akvarier gått över till AFM så började även Sjöfartsmuseet Akvariet snegla åt det hållet. Efter ett möte med Dryden Aqua för några år sen bestämde man sig för att byta till AFM, dels för att vattnet håller sig väldigt klart, men även på grund av den långa hållbarheten. I nuläget säger man att hållbarheten på AFM är 20 år eftersom det är så pass länge som system med AFM varit i gång utan att man har behövt byta ut filtermediet, jämfört med sand som bör bytas efter 2-5 år.
Bakom kulisserna hittade vi det som var extra kul att se för oss i poolbranschen, tre riktigt stora filter som är 210 cm höga med en diameter på 80 cm. I varje filter finns 760 kg AFM.

Sjöfartsmuseet Akvariets filter i kallvattendelen till vänster jämfört med Pahléns största filter till höger
Efter vårt lärorika besök i kallvattendelen gick vi tvärs över och klev in till varmvattendelen. Här finns inte bara tekniken till det stora Korallhavet, utan även förvaringsutrymmen för salt, omklädningsrum, kompressor för att fylla dykartuber, mat till alla olika djur samt molekylärlabbet där man genomför forskning på de egna korallernas genbank samt analyserar vattenprover för att se till att vattnet håller en hög kvalitet. Personalen skickar även vattenprover till ett utomstående labb som tar fram ett 30-tal olika provsvar. Med hjälp av dessa data kan man sen underhålla vattnet och tillsätta ämnen som det är för lite av samt bekämpa ämnen som det är för mycket av om det skulle behövas. I teknikrummet möttes vi av två ännu kraftfullare pumpar än i kallvattendelen. Dessa är ca 26 gånger så starka som en vanlig poolpump, med kapacitet på hela 4000 liter per minut. Pumparna kan vid behov omsätta allt vatten i systemet - alltså 500 000 liter - på bara lite drygt två timmar. Då man använder sig av varvtalsstyrda pumpar så går de dock sällan på max utan på en lägre fart. Här finns även en RO maskin (omvänd osmos), en tank för backspolning med kranvatten då man inte vill spola ut saltvatten från akvariet under backspoling, en spilltank där det backspolade vattnet hamnar, samt en stor hög med korallskelett från det gamla akvariet som efter hand hamnar i en kalciumreaktor. Att ta hand om gamla delar av koraller vars bas blir till ett slags skelett efter hand som korallerna växer är nämligen ett sätt att tillföra kalcium till vattnet och på så sätt sänka pH-värdet på ett naturligt och kostnadseffektivt sätt när behov finns.Självklart hittade vi också 2 stora filter i varmvattendelens teknikrum. Dessa filter är 230 cm höga med en diameter på 120 cm och rymmer hela 1,7 ton AFM vardera. När vi frågade om Sjöfartsmuseet Akvariet var nöjda med filtreringen svarade Jens att när all AFM var på plats kändes vattnet i det största akvariet efter några dygns filtrering till och med nästan för klart. Man var helt enkelt ovan vid att ha så pass klart vatten i ett akvarium.Klart godkänt alltså!
Jämförelse mellan Sjöfartsmuseet Akvariets två storlekar på filter och Pahléns största filter (längst till höger).

Det krävs kraftfulla filter för att filtrera 500 000 liter vatten. Något som dessa filter kombinerat med AFM klarar av med bravur. Jens berättade att han aldrig sett så pass klart vatten i ett akvarium som de har på Sjöfartsmuseet Akvariet nu.
Besöket avslutasEfter några spännande timmar i Göteborg var det dags att åka hem till Stockholm igen, men vi fortsätter att hålla kontakten och att följa Sjöfartsmuseet Akvariet via deras instagramkonton @sjofartsmuseetakvariet och @themaritimeaquarium.
Korallhavet är drygt 21 gånger större än det största akvariet var innan ombyggnationen.

